Identity & access management: zo beveilig je het netwerk
Inzet van de cloud, locatie-onafhankelijk kunnen werken en de onstuimige groei van IoT apparaten: het zijn stuk voor stuk belangrijke ‘game changers’ die geregeld worden in access management. In dit artikel:
- lees je waarom access management noodzakelijk is in deze tijd
- hoe je het netwerk op de juiste manier kan beveiligen
- leer je hoe je geautomatiseerd kan handelen wanneer er zich een incident voordoet
Altijd beschikbare toegang tot de cloud is voor veel bedrijven een onmisbare levensader geworden. Wanneer de toegang tot de cloud faalt, dan kan dit zomaar grote gevolgen voor de bedrijfscontinuïteit hebben. Kortom, voor bedrijven is een stabiele en veilige draadloze connectiviteit uitgegroeid tot een absolute eerste vereiste. Dit vraagt niet alleen om een veilig en goed functionerend draadloos netwerk, maar ook om mogelijkheden voor 24/7 bewaking én snel herstel.
Identity & access management is meegaan met je tijd
Het aantal IoT-apparaten groeit enorm en ook zij maken gebruik van het draadloze netwerk. Kortom, het is tijd voor access management! Hiermee voorkom je dat onveilige IoT-apparaten worden ingezet op jouw netwerk. Je weet namelijk precies wie en wat er op je netwerk zit. Dit is waar access management begint.
Omdat het, vandaag de dag, onmogelijk is om IoT-apparaten te negeren, is het wenselijk om zoveel mogelijk gescheiden te houden op je (draadloze) netwerk. Hierdoor voorkom je een hoop ellende én houd je grip, inzage en overzicht. Erg belangrijk vanwege het intensieve zakelijke (en zeker ook persoonlijke) dataverkeer dat via draadloze netwerken verloopt. Kortom, begin vandaag nog met het regelen van access management voor jouw bedrijf.
Persoonsherkenning als standaard in het identity management
Maar er is meer nodig vandaag de dag, zoals de inzage in de hele keten via het policy management. Dit is overigens geen voorwaarde meer maar een vereiste. Weten wie er op je netwerk zit, is een kwestie van de juiste oplossing implementeren.
Met policy management ben je als bedrijf in staat om snel en adequaat en het liefst geautomatiseerd te handelen wanneer er zich een incident voordoet. Hoe vaak komt het niet voor dat gebruikers veronderstellen dat er iets met het wifi-netwerk aan de hand is als ze ‘even’ niet kunnen verbinden. Vaak zijn achterliggende systemen hier debet aan. Denk aan volle DHCP-scopes, haperende internetverbindingen, firewall aanpassingen etc. Of bijvoorbeeld het fout typen van het wachtwoord.
In de toekomst zal het fout typen van een wachtwoord een stuk eenvoudiger worden. Het duurt namelijk niet lang meer alvorens biometrie wordt ingezet voor authenticatie voor toegang tot netwerken. Ieder van ons heeft unieke fysieke kenmerken. Feitelijk is het gebruik van een wachtwoord net zo ouderwets als het schrijven van een brief. Bij smartphones wordt persoonsherkenning immers nu al gebruikt!
“Hoe vaak komt het niet voor dat gebruikers veronderstellen dat er iets
met het wifi-netwerk aan de hand is als ze ‘even’ niet kunnen verbinden.”
Bart Timmermans, Wireless-, Moblility- en ClearPass-specialist van Sourceware B.V.
Continu kunnen verbinden met access management
Verbinden willen we continu, het is een menselijke basisbehoefte geworden. We willen én kunnen niet meer zonder. Connectiviteit is volledig in ons leven en de wereld geïntegreerd. Deze behoefte lijkt een plaats ingenomen te hebben naast onze basisbehoeften eten, drinken en onderdak! Voor netwerken geldt eenzelfde basisbehoefte: flexibel, veilig en beheer(s)baar. Alleen dán blijf je als bedrijf verbonden met de realiteit anno nu.
Wil je advies over hoe je access management kan implementeren?
Neem contact op