Weet jij wie of wat er op je netwerk zit?
Als gebruiker sta je er niet eens meer bij stil hoe bijzonder het eigenlijk is dat je immer online kunt zijn. Je komt 's-morgens op je werk en voilà je hebt verbinding. Of dat nu met een smartphone, tablet, laptop of IoT-apparaat is blijkt feitelijk niet relevant. Het zijn stuk voor stuk slimme apparaten met zinvolle functionaliteiten. Maar ook apparaten die niet zelden kwetsbaar zijn op het gebied van beveiliging. Als beheerder kom je ’s-morgens binnen en vraag je je met zo'n onderbuikgevoel af of je het wel allemaal onder controle hebt?
Veiligheid voorop
Verbinding maken kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld via een open (lees onveilig) netwerk of een netwerk waarbij alleen toegang na aanmelding mogelijk is. Gebruikers denken in de regel niet zo aan veiligheid: zij willen maar 1 ding: online zijn. Wanneer je dan bedenkt dat elke verbinding een potentieel lek is, dan wordt al snel duidelijk dat deze ontwikkeling vanuit het oogpunt van security een serieus gevaar vormt. Dit alles samen maakt de huidige, snelle opkomst van IoT-apparaten tot een ware beproeving voor IT-beheerders. Namelijk niet alles is zo betrouwbaar als het lijkt.
Interne noodzaak en externe regelgeving
Het is duidelijk dat het vanuit die visie enorm belangrijk is om exact te weten wat er op je netwerk gebeurt. De media staan er dagelijks bol van: datalekken, inbraken door hackers, het kraken van codes en ontelbaar veel zaken meer. We kunnen met een gerust hart stellen dat het tot in detail inzicht hebben in wat er gebeurt binnen het netwerk de belangrijkste IT-uitdaging anno nu is. Zorg daarom voor duidelijkheid: wie is er, wanneer en hoelang op het netwerk aanwezig en welke activiteiten worden er precies uitgevoerd? Maar ook zaken als: met welk IP-adres, OS-type, welk VLAN en MAC-adres zijn onmisbare gegevens. Los van de noodzaak tot het hebben van eigen inzicht, vraagt ook de huidige wet- en regelgeving het een en ander.
Grote investeringen?
Het met een onderbuikgevoel moeten motiveren te investeren in een Network Access Control (NAC) of Policy Management oplossing is lastig. Het kunnen onderbouwen van de investering met daadwerkelijke informatie waarin gecategoriseerd zichtbaar is wat voor managed en unmanaged IoT-apparaten er op je netwerk aanwezig zijn, maakt het helder. Aruba ClearPass Universal Profiler maakt deze informatie inzichtelijk. Deze multivendor oplossing identificeert alle verbonden apparaten. Bedraad en draadloos. Een overzichtelijk, naar eigen voorkeur in te stellen webbased dashboard, levert alle benodigde informatie. En als je er klaar voor bent, kun je met een simpel migratiepad doorgroeien naar de ClearPass Policy Manager oplossing. Check. Kan deze IT uitdaging ook weer van jouw ongetwijfeld lange to do list!