Het digitale leven: vooruitgang of verschrikking?
Ik las dat deze week is uitgeroepen tot de week van de digitale detox voor digi-verslaafden. En de slogan? Die luidt: Data off, life on.
Uit recent onderzoek is gebleken dat we gemiddeld twee uur per dag online zijn. Ik denk dat velen zich wel herkennen in het zomaar pakken van je telefoon om ‘even’ op internet te gaan. Of wat te denken van even snel Facebook checken? Voor je het weet ben je 20 minuten verder. Minstens. En hoe irritant is het als je een leuke ontmoeting of eetafspraak met een goede vriend of vriendin hebt, terwijl die juist met regelmaat op zijn of haar telefoon kijkt. Waarschijnlijk heb je niet het gevoel écht aandacht te krijgen. En heeft deze ontwikkeling misschien in basis niet meer met fatsoen dan met verslaving te maken?
Technologie: vooruitgang?
We kunnen er natuurlijk ook moeilijk omheen inmiddels: de technologie heeft veel veranderd in de afgelopen decennia. Weet je nog dat een telefoon alleen gebruikt werd om te bellen? Nu gebeurt alles met de smartphone! En het is, in mijn optiek, uiteindelijk nog altijd de gebruiker zelf, die bepaald hoe hij of zij omgaat met die immer aanwezige smartphone. Digitaal detoxen zal voor een bepaalde groep mensen zeker verfrissend werken, maar de meesten hebben dit helemaal niet nodig. Er zijn de afgelopen jaren zoveel mooie functionele toepassingen ontwikkeld: het leven is er vaak juist ook leuker en slimmer door geworden. Mits met de juiste dosering gebruikt, zoals eigenlijk met alles in het leven.
Smart cities in de maak
Smart cities zijn steden waarin technologie op slimme manieren wordt ingezet om een betere levensstandaard te bereiken. Stel je voor dat je een binnenstad inrijdt en je smartphone geeft direct aan waar er een vrije parkeerplek is. Of dat er bij een drukbezocht event in de stad de juiste looproutes worden getoond, zodat je veilig en snel naar je doel kunt. Het gaat om meten en sturen op basis van data, zonder dat deze gepersonaliseerd is. En dat terwijl deze wel in het belang van ons allen dient. Door het inzetten van slimme toepassingen en deze vervolgens met elkaar te verbinden wordt het alleen maar leuker in de stad. Toekomstmuziek? Mwa, valt mee. De gemeente Breda is zo’n stad die niet alleen leuk, maar in de nabije toekomst ook smart is. Meer hierover in het volgende blog!