What's happening?
Onlangs vond het jaarlijkse EMEA Atmosphere 2017 event plaats, een ‘must do’ voor Aruba partners en -klanten. Vele presentaties, demosessies en training tracks, maar vooral ook de keynote sessies met o.a. Keerti Melkote (oprichter Aruba Networks) maakten het boeiend en interessant. Technologie maakt dat je altijd ‘honger’ houdt naar de nieuwste ontwikkelingen. Dergelijke events en de ambiance helpen om nieuwe inzichten te krijgen of juist een visie bevestigd te krijgen.
De uitdagingen voor beheerafdeling
Op het gebied van netwerken lijkt het elk jaar weer sneller te gaan. Inmiddels spreken we over Mobile First Netwerken. En de gebruiker? Die wil met meerdere apparaten altijd en overal toegang tot de netwerkinfrastructuur en schroomt er niet voor om zomaar een IoT apparaat ‘in te pluggen’. De afdeling beheer krabt zich weer eens achter de oren en vraagt zich regelmatig af hoe dat ze grip houden op dit alles. Het thema van het event was dit keer 'The Innovation Edge: accelerate the move to smart buildings with IoT, mobility and cloud'. Bij onze klanten zien wij deze ontwikkelingen al ontstaan en ervaren we elke dag opnieuw hoe belangrijk het is om bepaalde data vast te leggen om bijvoorbeeld patronen te kunnen ontdekken.
Netwerk als een sensor
Het analyseren van (meta)data uit je netwerk wordt steeds belangrijker maar ook interessanter. Bijvoorbeeld om meer inzicht te krijgen in het gebruik van (vergader)ruimtes en de personele bezetting daarvan in je kantoorpand. Hiervoor kun je gebruik maken van gegevens uit je netwerk. Als je weet hoe de ruimtes worden gebruikt ben je als organisatie in staat om de behoefte van de gebruiker hieraan nog beter af te stemmen. Of denk bijvoorbeeld bij grote kantoorlocaties waar Locatie onafhankelijk Werken (ook wel Het Nieuwe Werken of verder terug in de tijd flexwerken genoemd) is ingesteld. Juist daar kan het vinden van een vrije werkplek een tijdrovende maar ook irritante klus zijn. In een dergelijke omgeving is het zeer efficiënt om gerichte informatie aan te bieden aan gebruikers over de drukte per verdieping en tevens direct (visueel) inzicht te geven in waar vrije plekken te vinden zijn. En dat is dan weer heel fijn voor die werknemer die met deadlines in het vooruitzicht op zoek is naar een werkplek.
Data speelt een centrale rol
Bij dit soort toepassingen speelt data dus een centrale rol. Persoonlijk hebben we als gebruiker veel aan deze ontwikkelingen. Het geeft meer inzichten op basis waarvan een keuze gemaakt kan worden. Heb je concentratie nodig om iets af te ronden op je werk en is het een ‘kippenhok’ rondom je, dan is het prettig om snel een plek te kunnen vinden die datgene biedt waar je op dat moment behoefte aan hebt, namelijk een rustige omgeving.
Gevaar van binnenuit
Tot slot: de realiteit is dat meerdere apparaten, altijd en overal toegang tot internet en een snel groeiend gebruik van IoT ontwikkelingen zijn waar organisaties in mee moeten veranderen. Dat is mooi voor de gebruiker, maar organisaties worstelen ook met de gevaren die dit met zich meebrengt. Bijvoorbeeld gevaren van binnenuit door het gebruik van IoT apparaten. Bovenaan de prioriteitenlijst van beheer dienen in ieder geval twee vragen te staan: 'Wat is er nu op het netwerk?' en 'Wie is er nu op het netwerk?’ Als deze direct kunnen worden beantwoordt, bijvoorbeeld richting de directie omdat er real time inzicht is en door een druk op de knop een overzicht kan worden aangeleverd, ben je “veilig”.
Lukt dit niet dan wordt het tijd om met elkaar terug naar de basis te gaan en inzichtelijk te krijgen aan welke informatie en oplossingen het nog precies schort. Juist in tijden van heftige technologische ontwikkelingen is het van belang om de basis sterk en helder te houden.