Gelukkig is onze WiFi nooit op . . .

Gelukkig is onze WiFi nooit op . . .

Overal verbonden!

(Niet voor iedereen altijd een zegen...)

Overal verbonden!

(Niet altijd voor iedereen een zegen...)

De wereld verandert voortdurend.
Wees erbij. Blijf op de hoogte.

Zorg dat je verbonden bent. Overal. Altijd.

We nemen onze clientèle serieus! (Ook als die minderjarig is.)

24x7 verbonden.

Dat vereist natuurlijk wel
enige zelfdiscipline . . .

Where do you want
to go today?

Het zal je maar overkomen in de 21e eeuw,
geen bereik . . .

Bij ons hangt verbondenheid niet aan (zijden) draadjes;
we werken uitsluitend met robuuste access points.

Het zal je maar overkomen in de 21e eeuw,
geen bereik . . .

Bij ons hangt verbondenheid niet aan (zijden) draadjes;
we werken uitsluitend met robuuste access points.

Het zal je maar overkomen in de 21e eeuw,
geen bereik . . .

Bij ons hangt verbondenheid niet aan (zijden) draadjes;
we werken uitsluitend met robuuste access points.

Bestandje vergeten?
Geen punt. Gewoon even ophalen van de server.

Waar je ook bent.

Je zou bijna vergeten dat er ook
nog techniek bij komt kijken.

Je zou bijna vergeten dat er ook nog
techniek bij komt kijken.

En dát is nou precies onze bedoeling . . .

Verbind jouw wereld
met slimme mobiliteit.

Verbind jouw wereld
met slimme mobiliteit.

Overal verbonden!
Stabiel. Veilig. Onbegrensd.

Overal verbonden!
Stabiel. Veilig. Onbegrensd.

Deel je belevenissen!

Nederland groeit. Dus onze netwerken ook.

Nederland groeit. Dus onze netwerken ook.

Tijden veranderen . . .

Dit bleek er waar van de ICT-voorspellingen van 2017...

Een kleine maand, langer hebben we niet voordat iedereen zich weer opmaakt voor een sfeervolle kerstdis en dito jaarwisseling. In deze bijzondere tijd, waarin warme aandacht voor elkaar is, nemen we vaak ook in meer of mindere mate tijd voor reflectie door terug én vooruit te kijken. En de gerenommeerde onderzoekbureaus, die de ICT-trends op een rijtje zetten, blijven hierin niet achter. Lees je even mee?

Dit waren ze én worden ze...

Voor 2017 waren onder meer de opkomst van Internet of Things (IoT) en de verdere omarming van de cloud key. IDC voorspelde dat de cloud adoptie zich steeds verder zou uitbreiden en gaf hierover aan: ‘In 2020 wordt de cloud als een veilige en betrouwbare technologie gezien. Dit door de inzet van nieuwe diensten als cloud based encryptie, thread-analyses, gedragsanalyses en blockchain.' Ook het gebruik van artificial intelligence (ai) in applicaties werd gezien als ‘hot'. Forrester deelde hierover mee dat 2017 het jaar van de ‘inzicht-revolutie’ zou worden, waarbij ai een belangrijke rol zou spelen. Zowel start-ups als de grootste organisaties zetten dit in voor bijvoorbeeld medische diagnoses, voorspellende analyses voor industriële organisaties, klanten advies, fraudedetectie en cyber-security-analyses. Data afkomstig van mobiel en IoT worden inmiddels meer en meer gebruikt als consumentendata voor bedrijven. Bedrijven worden meer en meer ‘inzicht-gedreven’ stelde men.

En verder...

IDC gaf aan dat IoT en ai nauw aan elkaar worden verbonden, doordat IoT apparaten een datastroom opleveren, waar ai-technieken waardevolle inzichten uit kunnen halen. Onderzoekers van Forrester waren minder enthousiast over IoT: zij stelden dat veiligheid en onvoldoende vaardigheden de groei van IoT zou temperen. De potentie om bedrijven te laten groeien door inzet van IoT valt immers samen met toenemende complexiteit. Daarnaast brengt het beveiligingsproblemen met zich mee; hackers kunnen IoT apparaten namelijk ombouwen tot DDoS-wapens. Maar men ziet gelukkig ook kansen: bedrijven moeten data afkomstig van IoT combineren met kunstmatige intelligentie (ai) en machine learning om het meest waardevol te zijn, zo menen deze onderzoekers. Onderzoeksbureau Gartner maakte ook de verbinding van kunstmatige intelligentie en machine learning. Volgens deze onderzoekers kunnen bedrijven deze technologieën inzetten in onder andere de medische wereld, waarbij slimme machines enorme hoeveelheden data over medische behandelingen analyseren en inzicht krijgen in de effectiviteit van bepaalde behandelingen. Ook in retail en het bankwezen kan de combinatie van de twee technologieën destijds volgens de analisten in 2017 van grote waarde zijn.

De concrete terugblik

Nu, zo aan het einde van 2017, is het een goed moment om eens te kijken hoe het nu staat met genoemde ICT 2017 trends: IoT, cloud, kunstmatige intelligentie & machine learning. Resumé: Het is duidelijk dat IoT een stevige positie heeft ingenomen. De apparaten schieten als paddenstoelen uit de grond en variëren van ’nice to have' tot super functioneel en van consumer fun tot hoogwaardige zakelijke efficiency. Maar het grote gevaar schuilt inderdaad, zoals Forrester al aanhaalde, in de factor veiligheid. Hoe je het ook bekijkt: deze apparaten zijn onmiskenbaar kwetsbaarheden in je netwerk, omdat het vaak gaat om goedkope kastjes, waarbij tijdens de ontwikkeling nauwelijks tot geen aandacht wordt besteed aan beveiliging. De populariteit en toepassingen zijn niet meer te stuiten, maar de manier waarop je (zeker bedrijfsmatig) grip en inzicht wil hebben zeker wel. Sterker nog, het is één van de belangrijkste zaken vandaag de dag.

Tot slot...

Dan de cloud adoptie, die immens populair en blijvend in ontwikkeling is. In een landschap van mobiliteit, flexibiliteit en cost control, is het een schot in de roos. Maar ook hier liggen de gevaren op de loer. Mag iedereen daar dan, met elk willekeurig apparaat, vanaf 'any place', toegang toe krijgen? Weten wat er op je netwerk zit en role based toegang zijn een ‘must do’. En dan de 'hottie' ten top: kunstmatige intelligentie & machine learning. Hiervan wordt het belang snel overduidelijk. Datalekken, DDoS aanvallen, hackers en wat al niet meer zijn allemaal bedreigingen die steeds vaker en steeds sneller realiteit zijn. Data verbinden met kunstmatige intelligentie & machine learning, genereert voorspellende en waardevolle inzichten. Bijvoorbeeld inzichten die zeer van belang zijn als het gaat om mogelijke bedreigingen die vooraf in beeld komen zodat je er serieus vooraf op kunt anticiperen, of waardevolle informatie om bijvoorbeeld de bezetting van gebouwen te optimaliseren.

Ons advies?

Als je in 2017 nog geen (of onvoldoende) stappen hebt gezet in relatie de genoemde trends en hun bedreigingen dan wordt dit absoluut je eerste prioriteit voor 2018!

 

Sourceware B.V.
Meerweg 60
1412 ET Naarden

t: 030 600 11 29
e: info@sourceware.nl
KvK: 30227650

 cnwp logo