Over de maan én digitale data
Elke dag produceren wij mensen een ongelofelijke hoeveelheid digitale data. Het is bijna onmogelijk om je voor te stellen hoeveel digitale data er inmiddels op de wereld is. Enkele jaren geleden heeft IT-organisatie EMC een meting gedaan. De conclusie? Een gemiddeld huishouden creëert jaarlijks genoeg gegevens om 65 iPhones van elk 32 gigabyte te vullen...
Een stapel tot de maan
Inmiddels zijn we hard op weg om deze gegevens te vertienvoudigen. Concreet wil het zeggen dat we met z’n allen zoveel iPads kunnen vullen dat er een stapel ontstaat die met gemak de afstand van de aarde naar de maan overbrugt. Onvoorstelbaar hoeveel biljard gigabyte dit moet zijn. Daarnaast kun je je afvragen of er wel genoeg opslagcapaciteit is om die enorme berg aan gegevens te bewaren. "Gelukkig is het merendeel van de data op de wereld tijdelijk van aard, zoals dat van Netflix of de digitale TV", concludeert EMC in het rapport. “Dat vereist immers geen langdurige opslag.”
Het nut van big data-opslag
Opslag van 'big data' kan echter zeer nuttig zijn, zeker als deze data geanalyseerd wordt en er op basis daarvan nieuwe behoeftes en/of toepassingen kunnen worden ingevuld. Zo worden er trends en patronen zichtbaar, economische of commerciële behoeften kunnen veel gerichter worden aangepakt en de wereldveiligheid kan ermee worden vergroot, bijvoorbeeld door beelden van beveiligingscamera’s en locatiedata aan elkaar te koppelen. Logisch dus dat er steeds meer behoefte ontstaat aan dit soort toepassingen. Wifi, beacons en/of sensors leveren een enorme extra bron aan data op. Door op een slimme manier gebruik te maken van deze data ontstaat er een mooie, nieuwe functionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan het gegeven dat je geen tijd meer hoeft te verspillen door naar kantoor te gaan om daar vervolgens te constateren dat er geen werkplek meer vrij is. Of dat bij een druk bezocht evenement de looproute wordt aangepast omdat de straten te vol zijn geworden en waardoor de veiligheid in het gedrang komt.
Succesvolle app
Onlangs bracht ik een interessant werkbezoek aan de BAR-organisatie (gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk). Vol enthousiasme werd BARconnect toegelicht; een app waarmee medewerkers van de BAR-organisatie collega’s kunnen zoeken en een vrije werkplek kunnen vinden. Voor plaatsbepaling en/of reservering wordt gebruik gemaakt van beacons die communiceren via bluetooth met de smartphone van een persoon die zich in de buurt van een beacon bevindt. Hierdoor is het mogelijk de locatie van een persoon tot op een halve meter nauwkeurig te bepalen. De app is al vanaf het begin een groot succes. Om privacy te waarborgen is er een knop ‘anoniem’ aangebracht. Daarmee kan een medewerker in- en uitchecken zonder dat zijn of haar naam zichtbaar wordt. De geanonimiseerde data blijft overigens wél beschikbaar zodat deze in een later stadium gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de bezettingsgraad van een gebouw of een verdieping in een bepaalde periode in beeld te brengen.
Monitoren van bezoekers
Bij gemeente Breda is deze toepassing ingezet om in de binnenstad het aantal bezoekers te kunnen monitoren. Deze stad heeft vele events zoals de jaarlijks terugkerende Winterlanden en Koningsdagen. Een netwerk van meetpunten (Access Points), verspreid door de binnenstad, geeft geanonimiseerd inzicht in de bewegingen van deze bezoekers. Speciale software visualiseert dit op een plattegrond en geeft daarmee inzicht wat de populaire plekken zijn, hoe bijvoorbeeld mensenmassa’s zich bewegen door de stad en waar het (te) druk is in de binnenstad. Veiligheid is een belangrijk thema voor een stad, het is daarom gewenst om (overigens geheel anoniem) te weten hoeveel mensen er in een bepaald gebied zijn. Ook vanuit economisch oogpunt is deze innovatieve oplossing erg bruikbaar, er kan (wederom anoniem) worden bekeken welke winkelstraten het meest bezocht worden, aan welke kant van de straat mensen het meest stilstaan om in etalages te kijken enzovoort. De basis van dit soort toepassingen begint bij een goed functionerende wifi-omgeving en een geschikte app. En de data? Die doet de rest...