Mobile first networks winnen sterk aan terrein
Het is zonder twijfel dé zomerhit van 2016: Pokémon Go. Eindelijk beschikken we over een mobiele game die je niet thuis op de bank, maar lekker actief buiten speelt. Met smartphone in de hand, speurend om ze te kunnen vangen. De digitale wereld integreert meer en meer met augmented reality. Het gevolg? Pokémon is in onze échte wereld beland. Het is een metafoor voor iets groters. Een ontwikkeling die niet meer terug te draaien is.
Devices zoeken connectie
Het gebruik van wifi is in de afgelopen jaren enorm gegroeid. Kijk maar om je heen: overal lopen mensen rond met devices in de hand. Tablets, smartphones, laptops, you name it. Connected zijn is een absolute vanzelfsprekendheid geworden. We gebruiken onze apparaten afwisselend voor ontspanning en inspanning. Bij voorkeur via een snelle en beveiligde wifi-verbinding. Als het niet anders kan via het 3 / 4 G-netwerk.
Onstuimige groei
‘Wij merken dat er hier en daar wat onrust ontstaat onder IT-mensen, omdat de onstuimige groei technisch gezien soms maar net bij te benen lijkt. Zeker omdat draadloze gebruikers, en dat kunnen collega's, klanten, studenten of gasten zijn, een stabiele infrastructuur als vanzelfsprekend ervaren. In praktijk is de draadloze omgeving niet altijd op de capaciteitsvraag ingericht. En ziedaar, een discrepantie tussen verwachting en werkelijkheid is geboren. Om dit verschil te overbruggen is er één mogelijkheid: IT-beheerders concluderen dat het primaire netwerk naar draadloos verschuift. Een fundamentele verandering. 'Maar de juiste keuze!’ besluit Mirjam Rademaker, oprichter en eigenaar van Sourceware.
Mobile first networks rukken op
Gebruikers willen maar één ding: draadloos verbonden zijn. Met alle voordelen van een bekabeld netwerk binnen handbereik. Letterlijk. Dat vraagt nogal wat van de inrichting van je netwerk. Om serieus mee te kunnen in de toenemende vraag is het evident dat je je netwerk volledig volgens het mobile first networks principe inricht. Concreet betekent dit dat je een intelligente, robuuste wired infrastructuur voor je draadloze omgeving bouwt. Een infrastructuur die in staat is mee te groeien. Zie het als het hart van je netwerk. Laat kostenbesparing hierin niet de grootste overweging zijn, omdat het netwerk de wifi-infrastructuur aan de achterkant dient te voorzien van voldoende bandbreedte voor mobiele apparaten. Apparaten die met hun applicaties almaar om meer bandbreedte vragen.
De rust keert weder
Het beheer van je totale netwerk blijft essentieel. Feitelijk is er maar één fundamentele wijziging: het primaire netwerk verandert van bedraad naar draadloos. Mobiliteit is de eerste logische keuze voor gebruikers. Denk, in het kader van beheer, aan realtime inzicht met pro-actieve alarmering, efficiënte troubleshooting en inzicht in uitgebreide rapportages. Dát geeft grip op je netwerk. En dat geeft dan weer grip op onrust. Onrust die écht onnodig blijkt als er vanuit de basis gedegen gebouwd wordt.