Je zou bijna vergeten dat er ook
nog techniek bij komt kijken.

Je zou bijna vergeten dat er ook nog
techniek bij komt kijken.

En dát is nou precies onze bedoeling . . .

Tijden veranderen . . .

Overal verbonden!

(Niet voor iedereen altijd een zegen...)

Overal verbonden!

(Niet altijd voor iedereen een zegen...)

We nemen onze clientèle serieus! (Ook als die minderjarig is.)

Het zal je maar overkomen in de 21e eeuw,
geen bereik . . .

Bij ons hangt verbondenheid niet aan (zijden) draadjes;
we werken uitsluitend met robuuste access points.

Het zal je maar overkomen in de 21e eeuw,
geen bereik . . .

Bij ons hangt verbondenheid niet aan (zijden) draadjes;
we werken uitsluitend met robuuste access points.

Het zal je maar overkomen in de 21e eeuw,
geen bereik . . .

Bij ons hangt verbondenheid niet aan (zijden) draadjes;
we werken uitsluitend met robuuste access points.

De wereld verandert voortdurend.
Wees erbij. Blijf op de hoogte.

Zorg dat je verbonden bent. Overal. Altijd.

Where do you want
to go today?

Verbind jouw wereld
met slimme mobiliteit.

Verbind jouw wereld
met slimme mobiliteit.

24x7 verbonden.

Dat vereist natuurlijk wel
enige zelfdiscipline . . .

Bestandje vergeten?
Geen punt. Gewoon even ophalen van de server.

Waar je ook bent.

Gelukkig is onze WiFi nooit op . . .

Gelukkig is onze WiFi nooit op . . .

Deel je belevenissen!

Overal verbonden!
Stabiel. Veilig. Onbegrensd.

Overal verbonden!
Stabiel. Veilig. Onbegrensd.

Nederland groeit. Dus onze netwerken ook.

Nederland groeit. Dus onze netwerken ook.

In the spotlight: dual 5 GHz band



Niet alleen snelheden en bandbreedte zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verhoogd, ook de producten die nodig zijn om de gebruikers op elk gewenst moment van deze ‘high speed’ te bedienen, vernieuwen zich voortdurend. Op het gebied van draadloos werken is het Access Point een belangrijke prestatie speler in het netwerk.

Als gebruiker nemen wij immers steeds meer apparaten per persoon in gebruik. Een gemiddelde van 3 tot 4 is zeker geen uitzondering meer. Dat lijkt misschien veel, maar denk maar eens aan een digitale nomade. Die heeft al gauw een laptop, een tablet en 2 telefoons in gebruik. En wat dacht je van de groei in apparatuur in home automation of IoT in je zakelijke omgeving?

De held van het netwerk
Wifi kwam pas goed op stoom na de introductie van de smartphone. Weet je het nog? De geschiedenis van wifi begint in 1985, maar pas in 1997 ontstond de eerste standaard voor wireless LAN’s. In 1999 verscheen de eerste laptop met wifi en pas in 2011 pas de eerste iPad geïntroduceerd. Inmiddels is een leven zonder wifi voor de meesten onder ons totaal ondenkbaar geworden. De jeugd van nu kent niet anders! Het fenomeen is volledig in het dagelijkse leven geïntegreerd en er zijn vele slimme toepassingen (bijvoorbeeld thermostaatklok of licht op afstand inschakelen, draadloos presenteren). Super handig en functioneel!

Dat brengt mij terug naar het Access Point, één van de helden van het netwerk. Zo’n Access Point is een druk baasje. Logisch dat fabrikanten van dit soort apparatuur constant bezig zijn met het verwerken van de nieuwste technieken hierin. Dus ja, het maakt voor de prestatie zeker wel uit welk type Access Point ingezet wordt in een bepaalde omgeving.

Café vol schreeuwende gasten
Zonder al teveel in de techniek te duiken wil ik je toch graag dit zeggen: wifi gebruikt twee radiofrequenties, 2.4 en 5 GHz. De 2.4 GHz was het eerst beschikbaar en is daarom nog steeds het meest populair. Omdat deze niet alleen voor netwerkverbindingen maar ook voor allerlei andere apparatuur vrij gebruikt mag worden is het erg druk in deze frequentie. Een groot nadeel dus omdat er nog steeds veel apparaten gebruik maken van de 2.4 GHz band. Denk naast telefoons, laptops en tablets bijvoorbeeld ook aan draadloze verlichting, slimme thermostaten en dergelijke. Dat geeft vaak storingen als gevolg van een overvolle frequentieband.Vergelijk het maar met een druk bezocht café: iedereen schreeuwt tegen elkaar en niemand verstaat iets.

Meer kanalen is meer rust
Hoe anders is het in de 5 GHz band, waar meer kanalen beschikbaar zijn. Dat is de reden dat zakelijke netwerken, ook in en om het huis, bij voorkeur zoveel mogelijk ‘verkeer’ op de 5 GHz band af willen handelen. Maar ook hier kan het druk worden, zeker in ruimtes met veel gebruikers zoals collegezalen, kantines, beurzen etc. En de ruimte vol hangen met Access Points is in principe ook geen optie. Maar wat nou als de mogelijkheden van de 5 GHz beter kunnen worden benut?

De absolute held
Daarom heeft HP onlangs een nieuwe Access Point lijn geïntroduceerd, de AP-340 serie. Zonder al te diep op allerlei specificaties in te gaan, wil ik wel aangeven dat deze Aruba Access Points geen gebruik maken van de bekende duale combinatie 2.4 en 5 Ghz. Integendeel, men heeft 2 x 5 GHz gerealiseerd, ook wel D5G mode (dual 5 GHz) genoemd. Gaat dat niet storen dan denk je misschien? Wel, daar komt de magie van Aruba om de hoek kijken... Met behulp van slimme software heeft men de antennes goed van elkaar geïsoleerd zodat verstoring tot een absoluut minimum beperkt wordt. Deze isolatie zorgt er trouwens ook voor dat alle antennes op vol vermogen kunnen blijven opereren. Als je dan ook aan de achterkant van het Access Point gebruik maakt van SmartRate (zie blog 'Een nieuw tijdperk in connectiviteit') dan is én blijft dit Access Point mijn inziens de onovertroffen held van het netwerk!

Sourceware B.V.
Meerweg 60
1412 ET Naarden

t: 030 600 11 29
e: info@sourceware.nl
KvK: 30227650

 cnwp logo